Anyagminőségek

A rozsdamentes anyagok ellenállnak a korróziónak és alacsony karbantartási költsége és ismerős csillogása miatt ideális számos hétköznapi és ipari alkalmazás számára. Több mint 150 különböző minősége létezik, de ebből csak 15 a leginkább elterjedt. A különböző ötvözeteket gyártják tekercsben, táblában, rúdban, huzalban, csőben és használják a konyhában, orvosi eszközként, nagy ipari berendezésekben az autóiparban, valamint a repülőgépiparban. A tartályok és tartályautók valamint más élelmiszeripari berendezések is rozsdamentes anyagból készülnek, korrózióálló és antibakteriális tulajdonságaik miatt. Ez is befolyásolja használatát a kereskedelmi konyhák és élelmiszer-feldolgozó üzemekben, mert gőzzel lehet  tisztítani és fertőtleníteni, és nem kell festeni vagy felületét kezelni. Ékszert és órát (316L)  is gyakran készítenek belőle. Előnye hogy időtálló, nem oxidálódik vagy nem változik a színe.

Kristályszerkezet szerint osztályozás:

Ausztenites: vagy 300-as sorozat,a rozsdamentes acéltermelés több mint 70% teszi ki. Maximum 15% szenet és minimum 16% krómot és nikkelt és / vagy mangánt tartalmaz hogy megőrizze ausztenites szerkezetét minden hőmérsékleten. Egy tipikus összetétele 18% krómot és 10 % nikkelt tartalmaz, közismert nevén 18/10 rozsdamentes acél amit gyakran használnak evőeszközként.

Ferrites: általában jobb műszaki tulajdonságokkal rendelkezik, mint ausztenites szerkezetű, de kisebb a korrózióálló képessége, mert kisebb a króm és a nikkel tartalma, ezért olcsóbb is. A króm tartalma 10,5% és 27% között és nagyon kevés a nikkelt tartalmaz , de egyes típusok ólmot is tartalmaznak. A legtöbb minősége tartalmaz molibdént, néhány alumíniumot vagy titánt.

Martenzites: kevésbé korrózióálló mint a másik 2 osztály, de rendkívül erős és szívós, valamint jól megmunkálható és hőkezeléssel edzhető. Króm tartalma 12-14%, molibdén 0,2-1%, nikkel kevesebb mint 2 % és a szén 0,1-1%.Így nagyobb a keménysége de rideg. Edzhető és  mágnesezhető.